Dagindeling Nijkerkse Fiets4dagse.

Dag 1.  De Gelderse Vallei,  ingeklemd tussen Utrechtse Heuvelrug en het Veluwe Massief

U fietst rond Nijkerkveen door het oude ‘Slagenlandschap’. Smalle lange afgegraven stroken veen met slootjes ertussen. Daarna de mooie dorpen als Hoevelaken met leuke landelijke weggetjes als de Middelaarseweg en Klaarwater, bij Terschuur de Blankenhoefseweg en bij Zwartebroek de Vossenweg. Let eens op de bermen met allerlei kruiden als Wilde peen (wit), Boerenwormkruid of St. Janskruiskruid (beiden geel). Daarna langs de eeuwenoude boerderijen rond Slichtenhorst.
Bij de wijngaard Aan de Breede Beek is er een interessante rondleiding over het ontstaan van de wijngaard en de wijnbouw.

De 45 en 60 km buigt na Hoevelaken via Kasteel Stoutenburg af langs het Valleikanaal, in de crisisjaren rond 1935 als werkverschaffingsproject gegraven. Pas daarna kreeg men in de vallei ‘droge voeten’. In de vallei is veel kwelwater en samen met de beken en sloten die van het Veluwe massief afkomen, was en is er veel water. De vallei maakt onderdeel uit van de Grebbelinie die vanaf 1745 werd aangelegd als verdedigingslinie. Men kon het gebied eenvoudig onder water zetten zodat de vijand niet verder kon. Bij route punt 26 (splitsing 45 en 60 km route, over de brug direct links) is de Museumbunker Grebbelinie, een aanrader! De 45 km gaat via Achterveld naar Terschuur, Zwartebroek en verder richting Slichtenhorst. De 60 km gaat eerst door de Treek met haar oude landgoederen om via Woudenberg bij Hoeve Groot Zandbrink op de 45 km aan te sluiten die via via terug gaat naar de wijngaard Aan de Breede Beek.

Dag 2.  Eemland, met het kortste riviertje van Nederland De Laak, Bunschoten-Spakenburg en de Polder Arkemheen met het Stoomgemaal. 

We ‘duiken’ bij Watergoor de oude Arkemheense polder in. Bijzonder, omdat er geen verkaveling heeft plaatsgevonden waardoor de slootjes en wegen nog precies lopen zoals die in de middeleeuwen bij de drooglegging zijn ontstaan. Nu is het een beschermd Natura2000 gebied met een bijzonder scala aan weide- en watervogels. Dan fietsen we langs De Laak met haar mooie bermen vol kruidenbloemen. De Laak is een oude grens tussen Gelderland en Utrecht. Net als in de middeleeuwen tussen de Bisschoppen van Utrecht en de Hertog van Gelre, worden er ook nu nog steeds geschillen over uitgevochten. De 30 km gaat via
Bunschoten-Spakenburg terug langs de dijk naar ’t stoomgemaal Arkemheen. In de oude vissershaven liggen de botters te wachten. Bij ’t gemaal kan men de stoommachine bekijken en is een uitkijkplek voor de weidevogels en de polder. De 45 en 60 km gaan eerst
door een hoekje van Amersfoort: Nieuwland, één van de eerste duurzame en natuurlijke Vinex wijken in Nederland en een stedenbouwkundig hoogstandje! Dan door de landerijen rond landgoed Coelhorst volgen we de oude Eem. Langs de Krachtwijkerweg staan een paar infotableau’s waarin het leven van trekvogels wordt beschreven met aan het eind van het pad een mooie bank om het gebied eens rustig te bekijken. Dan naar een leuk trekpontje midden in de mooie
Eempolder. Neem ook hier eens de tijd om de infotableau’ s, de vogels en het landschap te bekijken. De 60 km gaat daarna via Eemnes terug naar de 45 km route en naar de Eempont (pont van Drs. P.) in Eemdijk. Daar staat een mooi verhaal over het lied ‘heen en weer’ op de picknicktafel. Direct op de hoek na de veerpont de stempelpost bij Eetcafé Ootje Eppie.
Dan gaat de 45 en 60 km route richting Spaken-burg, kijk even bij de Palendijk in de bocht bij het Randmeer. Verder naar de botters in de oude haven en langs het Randmeer naar het stoomgemaal Arkemheen. Na deze stempelpost en beleving onderlangs de dijk en over de sluisbrug RA naar Nijkerk.

Dag 3. Noordwest Veluwe, door de Putterpolder, oude landgoederen en de bossen op de Veluwe tot het Beekhuizerzand.

U fietst eerst langs oude buitenplaatsen als de Berencamp en Salentein. Daarna door het kampenlandschap. Dat zijn kleine percelen (kampen) waar vroeger tabak werd geteeld. Nijkerk is daar toen rijk van geworden. Voor de bescherming van het gewas tegen de wind werden houtsingels aangelegd. Daarna langs het landgoed Oldenaller, een mooie 17e eeuwse buitenplaats met een parkbos waar in het voorjaar een kolonie reigers nestelt. Op het landgoed voelt de das, bunzing en ree zich thuis. Vervolgens langs de Vanenburg, waarvan de geschiedenis al terug gaat naar 1389. Toen een boerderij met landerijen in bezit van het Klooster te
Paderborn, nu een kasteel met conferentiecentrum, trouwlocatie, restaurant en hotel. Verder richting Oud Groevenbeek. Een villa met de grandeur van 1904 in art nouveau stijl gebouwd. Bij de villa, kas en watertoren krijgt u uitleg! Uniek!
De 45 km en 60 km routes gaan dwars door Putten, door de Veluwse bossen met het Solse Gat en de legende over het verzonken klooster, lees het info-
tableau! Langs boshuis Drie. Dan verder naar de stempelpost de schaapskooi op de heide in Ermelo. Op de heide zijn ook resten van een
Romeins marskamp te vinden. Een compleet legioen van 5000 man heeft hier enkele dagen gebivakkeerd, om daarna weer verder te trekken. Hun aanwezigheid is een groot raadsel, want het kamp ligt 35 km ten noorden van de toenmalige grens. De contouren van het kamp zijn nog altijd te zien. De 60 km gaat over de heide naar het Beekhuizerzand, een groot stuifzandgebied dat ‘s zomers kan zinderen van de hitte als een woestijn. Stuifzanden zijn unieke natuurlandschappen in West-Europa die voor het overgrote deel in Nederland liggen. Ze hebben hun eigen flora en fauna. Kenmerkende planten en dieren voor stuifzanden zijn de korstmossen en de zandhagedissen. Maar ook bijvoorbeeld de zeldzame duinpieper, nachtzwaluw en iets meer voorkomende veldleeuwerik en kuifleeuwerik. Stap even af om dit fantastische gebied in je op te nemen, de rust, het uitzicht, de glooiingen in het landschap die door de wind zijn ontstaan.

Dag 4. Flevoland, nieuw land ontstaan uit de oude Zuiderzee.

Vandaag fietst u naar Flevoland, een nieuw en uniek stuk Nederland, dat vanaf 1957 werd gewonnen uit de oude Zuiderzee. Naast het ‘boeren polderland’ biedt Flevoland ook nieuwe natuur: De Stille Kern, een uniek pril oerbos waar u bij de Tuurtoren van een gids uitleg krijgt over o.a. de konikpaarden. Hier wordt ook een versnapering uitgedeeld van onze sponsor Albert Hein. De natuurgebieden in de polder zijn in beheer van Staatsbosbeheer en met hun toestemming kon deze route worden gemaakt. Zij organiseren allerlei activiteiten waardoor u de natuur leert kennen. Een aanrader! Terug over de brug en via de vaart richting Nijkerk. Bij de sluis ligt het Vogeleiland. Dit eiland is in 1980 ontstaan doordat een oude bocht in de vaart is ‘recht’ getrokken. De vrachtschepen werden groter en groter en konden de bocht niet
meer halen. Op het stuk weiland is een drassig natuurgebied ontstaan. Waar vogels als de Kleine Karekiet, de Rietzanger en Baardmannetjes nestelen. Ook broeden er verschillende soorten ganzen.
De 45 km route maakt een rondje door de bossen en langs de waters van de polder. De 60 km route gaat over de knardijk naar de Biezenburcht! Het is een overdekt uitkijkpunt annex trafohuisje en nu een klein restaurant. Het gebouw is verrijkt met elementen die bekend zijn van de Spaanse kunstenaar Gaudi.
De Knardijk dankt zijn naam aan de vroegere ondiepte ‘de Knar’ in de Zuiderzee. 2018 is trouwens het jaar waarin 100 jaar Zuiderzee wordt gevierd (www.100jaarzuiderzeewet.com). In het Museum Nijkerk en het Stoomgemaal Arkemheen wordt daar ruime aandacht aan gegeven.

0