Fiets4daagse wordt een jaarlijks evenement.

 In Race

NIJKERK De opkomst van de eerste Nijkerkse Fiets4daagse, die in september jongstleden van start ging, overtrof alle verwachtingen. Er deden maar liefst vijfhonderd deelnemers mee, driehonderd meer dan verwacht. De Fiets4daagse wordt een jaarlijks terugkerend evenement in de tweede week van september.

Belinda van der Horst, Stad Nijkerk

De organisatie van de Fiets4daagse is in handen van Jan Verweij, Sjaak de Korte en Arjan van Slooten, in samenwerking met de Unie van Vrijwilligers Nijkerk; IVN Nijkerk en Toerfietsclub VOEK. ,,En met hulp van onze echtgenotes en veertig vrijwilligers”, benadrukt de organisatie. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom om zich aan te melden.

,,Driehonderd deelnemers van de Fiets4daagse kwamen uit Nijkerk, de overige tweehonderd uit het hele land. Er deden vierhonderd deelnemers per dag mee. Het Ampt van Nijkerk, waar de start en finish plaatsvond, en de campings in de omgeving waren volgeboekt met deelnemers”, vertelt Verweij, initiatiefnemer van de Fiets4daagse.

BELEVINGEN De organisatie is van mening dat de Fiets4daagse zich onderscheid van andere fietsevenementen door ‘belevingen’ (bezienswaardigheden of animatie) in de routes op te nemen. Op locatie vertelden vrijwilligers wetenswaardigheden over de ‘beleving’. ,,Bij Wijngaard ‘Aan de Breede Beek’ werden bijvoorbeeld vierhonderd proefglaasjes wijn geschonken. Het was daar zo gezellig dat de deelnemers uitrekenden hoelang ze daar nog konden blijven voordat ze weer terug moesten om op tijd te finishen”, vertelt De Korte. Ook was er voldoende gelegenheid om onderweg een consumptie te nuttigen. De deelnemers hebben er dan ook een dagje uit van gemaakt. Volgend jaar zal er aandacht worden geschonken aan de bereikbaarheid van meer toiletgelegenheden langs de routes.

In 2019 vindt de Fiets4daagse plaats van maandag 9 tot en met donderdag 12 september. ,,Er worden vier nieuwe routes uitgezet, van circa 30-, 45- en 60 km, door Flevoland, Noordwest Veluwe, Gelderse Vallei en Eemland waar natuur en ‘beleving’ weer voorop staan”, vertelt Van Slooten. Een en ander passend binnen de doelstelling van ontmoeten, ontspannen en bewegen voor de doelgroep 55+.

Het is mogelijk om alle dagen of per dag mee te doen. De routes zijn ook geschikt voor gebruikers van scootmobiels die tijdens de eerste editie ook mee hebben gereden. De organisatie hoopt erop dat er volgend jaar meer deelnemers meerijden, want er zijn vierhonderd gebruikers van scootmobiels in Nijkerk.

PRIJS De Unie van Vrijwilligers Nijkerk heeft dankzij het initiatief van de Fiets4daagse een prijs van 2000 euro gewonnen vande Stichting Charlotte s’ Jacob Fonds. De motivatie van het Fonds was: ‘Wegens het maatschappelijk belang en het vernieuwende karakter van het project en het feit dat de Fiets4daagse ook open staat voor gebruikers van scootmobiels.’

Informatie: www.uvv-nijkerk.nl/nijkerksefiets4daagse of bij Jan Verweij, mobiel: 06-53801201. Voor terug blik Fiets4daagse 2018 klik hier.

0